Huawei lanceert StorySign-app die dove kinderen leert lezen

Huawei lanceert StorySign-app die dove kinderen leert lezen

Smartphoneproducent gebruikt de kracht van AI om dove kinderen en hun ouders magische voorleesmomenten te bezorgen

Huawei lanceert vandaag StorySign, een smartphoneapp die voorleesmomenten verrijkt en dove kinderen helpt bij het leren lezen. De app, wereldwijd de eerste in zijn, soort en draait rond Star, een vriendelijke avatar die de lezers gidst door een van de meest populaire kinderboeken in ons land: ‘Waar is Dribbel?’. Star maakt gebruik van de smartphonecamera en zet de tekst van het boek live om in gebarentaal. StorySign is ontwikkeld met experten en organisaties uit de dovengemeenschap zodat de app een wezenlijk verschil maakt voor geletterdheid bij dove kinderen. In België werkte Huawei daarvoor samen met Doof Vlaanderen en FFSB. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden in de Play Store, draait op alle Android-toestellen en is geoptimaliseerd voor Huawei toestellen, zoals de Mate 20 Pro en de P20 Pro.

Leesachterstand dove kinderen
Wereldwijd zijn er ongeveer 32 miljoen dove kinderen. Velen daarvan hebben moeite om te leren lezen omdat er een gebrek is aan hulpmiddelen die de brug slaan tussen gebarentaal en geschreven tekst. Nieuw onderzoek* van Huawei toont aan dat ouders van dove kinderen langer voorlezen dan ouders van horende kinderen – 43 minuten ten opzichte van 31. Desondanks tonen statistieken aan dat dove kinderen achterop lopen ten opzichte van hun horende leeftijdsgenoten. Tegen de tijd dat ze 16 zijn, hebben ze een gemiddelde leesleeftijd van negen jaar*.

Gebarentaal heeft geen geschreven vorm omdat er geen directe woord-voor-woord vertaling is in het Nederlands. Leren lezen is daardoor een grote uitdaging voor dove kinderen. Naast een gebrek aan tools, hebben veel dove kinderen ook geen toegang tot gebarentaal tijdens de cruciale vroege leerfasen tussen 0 en 5 jaar; 90% van de dove kinderen wordt geboren met horende ouders**. In Belgie geeft 63% van de horende ouderstoe dat ze maar beperkt of geen gebarentaal spreken. 

De wereld van boeken openen
De StorySign-app is daarom een goed hulpmiddel om ouders en kinderen dichter bij elkaar te brengen door middel van gebarentaal. De app is vanaf vandaag beschikbaar in Vlaanderen met het geliefde boek ‘Waar is Dribbel?’ van Eric Hill – net op tijd voor de passage van de Sint en de Kerstman, niet toevallig de tijd waarin gezinsmomenten een belangrijke rol spelen. 

De app opent de wereld van boeken voor alle dove kinderen en hun families. Gebruikers houden simpelweg hun smartphone boven een pagina uit het boek en Star gebaart de woorden die er staan in Vlaamse gebarentaal. Dat kan omdat de kunstmatige intelligentie van de smartphone de geschreven tekst herkent, en linkt aan de juiste beelden in gebarentaal die in een green screen studio zijn opgenomen met tolken en uitgebeeld worden door Star. Omdat ouders en kinderen de pagina’s scannen, bepalen ze zelf het tempo waarin ze lezen. 

Voorleesmomenten meest dierbare jeugdherinnering
Ouders van horende kinderen zien voorlezen als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Het heeft volgens hen een positieve impact op de verbeelding (73%), kennis (69%) en communicatievaardigheden (67%) van hun kroost. Meer dan de helft van de ouders (54%) vindt dat voorlezen een belangrijk ontspanningsmoment is en dat het hun stress wegneemt.

Samen lezen is ook belangrijk om de band tussen ouder en kind te versterken; zeven op de tien (69%) ouders zegt dat voorlezen de activiteit is waar ze het meeste waarde aan hechten, en vier op de tien (42%) plaatst voorleesmomenten bij de meest dierbare herinnering van hun eigen kindertijd.

"Bij Huawei geloven we in de kracht van AI en dat de technologie een positief verschil kan maken in de wereld", zegt Andrew Garrihy, CMO Huawei West-Europe. "We hebben StorySign ontwikkeld om het verhaalmoment van gezinnen met dove kinderen te verrijken. Daarnaast willen we meer bewustzijn creëren voor intiatieven rond geletterheid bij doven. We moedigen iedereen aan om een van de fantastische liefdadigheidspartners te ondersteunen waarmee we in heel Europa samenwerken.”

Ontroerende kerstfilm met Oscar®-winnende regisseur
De lancering van StorySign gaat gepaard met een ontroerend kerstfilmpje dat werd ingeblikt door de  Academy Award-winnende regisseur Chris Overton. De hoofdrol is voor de zevenjarige actrice Maisie Sly die samen met Overton meewerkte aan de Oscarwinnende kortfilm 'The Silend Child'. 

De StorySign-film gaat over een jong meisje dat worstelt om samen met haar vader te lezen op kerstavond. Wanneer ze ‘s avonds naar beneden sluipt om te neuzen in haar cadeaus, ontmoet ze de kerstman die een boek voor haar heeft meegenomen. Hij merkt dat het kleine meisje doof is, en begint het boek in gebarentaal voor te lezen. Je ziet haar helemaal opfleuren dankzij de magie van voorlezen.

Doneer om nieuwe initiatieven te ondersteunen
Mark Wheatley, directeur van de European Union of the Deaf:

"Met StorySign gebruikt Huawei de kracht van zijn AI en innovatieve technologie op een zinvolle manier. We zijn zeer hoopvol dat dit een aanzienlijke impact zal hebben in de dovengemeenschap en dat app ervoor zal zorgen dat meer dove kinderen leren lezen op hetzelfde niveau als horende kinderen. Daarnaast hopen we dat de lancering van StorySign een bredere discussie opent over het garanderen van gelijkheid in elk aspect van het leven voor doven in heel Europa."

Bezoek www.storysign.com en ontdek er hoe ook jij je steentje kan bijdragen aan initiatieven zoals StorySign die een wezenlijk verschil maken voor gezinnen met dove kinderen. Je kan er in de maand december ook donaties doen om initiatieven rond geletterdheid bij dove kinderen te ondersteunen, waaronder het toevoegen van meer boeken in StorySign.

StorySign kan gratis worden gedownload via de Google Play Store en de Huawei AppGallery in 10 markten in West-Europa. Om de app te ontwikkelen werkte Huawei samen met lokale liefdadigheidsinstellingen, waaronder de Europese Unie van Doven, uitgever Penguin en animatiespecialisten Aardman. In België werkte Huawei samen met Doof Vlaanderen en FFSB.

###

https://www.ucl.ac.uk/icn/people/mairead-macsweeney
** https://eric.ed.gov/?id=EJ747626

Er zijn ook enkele lokale initiatieven die later deze  en volgende week gelanceerd worden. We geven hieronder een kort overzicht. Als u hierover nu al meer informatie wilt, neem dan gerust contact op met ons.

R.S.C. Anderlecht activatie
Huawei België organiseert samen met R.S.C. Anderlecht een ‘stille wedstrijd’. De competitiewedstrijd op 9 december tegen Charleroi zal in het teken staan van dove supporters in ons land, met enkele speciale oproepen in het stadion. Daarnaast hebben enkele spelers van de club een mini cursus gebarentaal gekregen van Doof Vlaanderen. De video waarin de spelers de ‘cursus’ krijgen, en een samenvatting van de match zelf worden na de wedstrijd online gezet

Musketon
De bekende Belgische illustrator Musketon werkt met zijn Ship Of Fools-collega’s aan een wall-painted animation in zijn gekende streetart stijl. Dat wordt geen commercial voor StorySign, maar een alleenstaand verhaal dat de magie achter StorySign toont door de ogen van een doof kind. De link naar de video zal later deze week gedeeld worden via mail, en zal ook verschijnen op de Instagrampagina van Huawei België.

Contacteer ons
Jurgen Thysmans PR & Digital Marketing Manager, Huawei Belgium
Steven Van de Broek PR Consultant, Weber Shandwick
Jurgen Thysmans PR & Digital Marketing Manager, Huawei Belgium
Steven Van de Broek PR Consultant, Weber Shandwick
Over Huawei Belgium

Huawei is een toonaangevende wereldwijde ICT dienstverlener van netwerkapparatuur, IT oplossingen en consumentenproducten. Het wereldwijde netwerk van Huawei, dat inmiddels wereldwijd 15 R&D centers heeft opgezet, is gebaseerd op 30 jaar ervaring in de telecomindustrie. De producten en diensten van het bedrijf zijn beschikbaar in meer dan 180 landen en daarmee wordt één derde van de wereldbevolking bediend. Huawei Consumer Business Group is een van de drie business units van Huawei met producten zoals smartphones, tablets, mobiele breedbandapparaten, wearables en cloud services. Momenteel is Huawei wereldwijd het op twee na grootste smartphonemerk en is volledig toegewijd aan het leveren van innovatieve technologieën aan consumenten over de hele wereld.

Huawei Belgium
Woluwelaan 2, bus 5
B-1150 Sint-Pieters-Woluwe