Meest pertinente jobtitel in de toekomst wordt robotrechtenactivist

Meest pertinente jobtitel in de toekomst wordt robotrechtenactivist

Creatieve industrie goed voor 28.296 jobs tegen 2030 met Brussel, Leuven en Gent aan het voorfront van de innovatie

Brussel, Gent en Leuven zijn de sterkste steden in België op vlak van creativiteit, connectiviteit en technologische innovatie. Samen vormen ze de bakermat voor een nieuwe globale trend: de nieuwe renaissance. Die is in België goed voor 28.296 extra jobs tegen 2030. Dat zijn de conclusies van een onderzoek dat door technologiebedrijf Huawei, IDA (Institute of Arts and Ideas) en trend consultancy bureau Kjaer Global uitgevoerd werd. Het onderzoek bekeek ook hoe deze trend nieuwe jobs creëert. De meest opmerkelijke jobtitel in de toekomst: de robotrechtenactivist.

De New Renaissance Hotspots-studie, werd onafhankelijk uitgevoerd door IDA en Kjaer Global. De studie toont aan hoe we nu, honderden jaren na de oorspronkelijke renaissance, een gelijkaardige evolutie meemaken die gedreven wordt door technologische innovaties die de wereld door elkaar schudden. Handelsroutes hebben plaatsgemaakt voor supersnelle internetconnecties, en de sterren van de nieuwe renaissance zijn geen kunstenaars zoals Pieter Bruegel de Oude, maar programmeurs, ICT-specialisten en alledaagse consumenten met toegang tot de nieuwste technologieën.

Brussel, Gent en Leuven zijn de creatieve hotspots in België

Het IDA bracht in kaart welke steden het sterkst scoren op creativiteit, connectiviteit en innovatie, de drie pijlers waaruit deze nieuwe renaissance zich ontwikkelt. In ons land scoren Brussel, Gent en Leuven het sterkst. Enkele kerncijfers uit het rapport zijn:

  • 1 op de 7 bedrijven in Brussel (14,5%) – in totaal 13.654 - maakt deel uit van de creatieve economie. Dat is goed voor 184.000 jobs in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Vooral in de audiovisuele creatieve kunsten groeit Brussel significant sneller dan de andere steden in België.
  • In Leuven werken er 18.860 mensen in de creatieve sector. In verhouding is dat drie keer meer dan het Belgische gemiddelde. Daarnaast huisvest het met de KU Leuven ook de meest innovatieve universiteit van Europa (Reuters rangschikking) Het onderzoek prijst IMEC en MindGate Starters voor de manier waarop ze van Leuven een gedroomde bestemming maken voor de health en high-tech industrie. Geen toeval dus dat er jaarlijks 195.42 ICT patentaanvragen komen uit Leuven. Bovendien heeft de stad ook een heel erg internationaal karakter met inwoners uit 157 verschillende landen.
  • Gent, met zijn historische haven, verbindt al eeuwenlang mensen en steden en is een schoolvoorbeeld omwille van manier waarop het verschillende gemeenschappen samenbrengt via initiatieven zoals het Lichtfestival, DOK, … In verhouding zijn er in Gent het meeste aantal uitgaansplekken met live muziek in België, wat vaak een creatievere en inclusievere gemeenschap met zich meebrengt.

28.296 nieuwe jobs waaronder robotrechtenactivist en cellulaire landbouwer

Op dit moment is de toegevoegde waarde van de culturele en creatieve industrie in België vijf keer hoger dan die van de farmaceutische industrie en zes keer hoger dan die van de automotive industrie.

Door de creatieve renaissance gaan daar nog een heel aantal nieuwe jobs bijkomen in Europa: 1,1 miljoen banen tegen 2025 en meer dan 1,47 miljoen tegen 2030. In België gaat het om 18.190 jobs tegen 2025 en 28.296 tegen 2030. En die jobs zijn niet allemaal voor de hand liggend:

  • Curator van persoonlijke identiteit : zorgt ervoor dat al onze online persona coherent en gealigneerd zijn
  • Robotrechtenactivist : waakt over een eerlijke behandeling van huishoudelijke en industriële robots
  • Internet of Things-architect: ontwikkelt nieuwe systemen en ordent de verschillende circuits van het groeiende aantal apparaten die verbonden worden met het internet
  • Cellulaire landbouwer: ontwikkelt landbouwproducten op basis van celculturen. Bijvoorbeeld vlees dat gemaakt wordt zonder dieren of melk zonder koeien. Ethisch verantwoord en duurzaam.

#Cityrenaissance in België

Yves Leemans, Hoofd marketing van Huawei België: “De Europese renaissance was een tijd van empowerment – voor een groot stuk gedreven door de opkomst van technologie die kunst en design losmaakte van traditionele beperkingen. Bij Huawei geloven we sterk dat we momenteel in een nieuwe renaissance zitten, gedreven door de ontwikkeling van artificiële intelligentie en de mogelijkheden die dat biedt op allerhande vlakken, zoals fotografie.”

Huawei brengt de renaissance ook naar de meest creatieve stad van ons land: Brussel. Het organiseert in het hedendaagse kunstencentrum WIELS verschillende #CityRenaissance foto-expo’s die helemaal in het teken staan van smartphonefotografie. Zo wil het foto’s van Belgisch instagramtalent een waardige plaats wil geven binnen de Belgische stedelijke kunstscene.

Jouw foto’s in Wiels

De eerste tentoonstelling loopt van 25/05 tot en met 17/06 en stelt foto’s tentoon van Belgische (hobby)fotografen waarmee Huawei samenwerkt. De expo biedt niet alleen een uniek venster op verschillende steden in België maar toont ook het potentieel van smartphones op vlak van fotografie. Huawei wil mensen inspireren om na de expo zelf aan de slag te gaan om dat potentieel ten volle te benutten en unieke foto’s van hun steden te nemen.

Iedereen kan deelnemen: maak simpelweg een foto van je stad met eender welke smartphone en post deze op Instagram met de hashtag #cityrenaissance. Een jury zal zich over de inzendingen buigen en de beste foto’s zullen geëxposeerd worden in WIELS tijdens de volgende expositie. Die vindt plaats van 26 juli tot 9 augustus.

###

De resultaten werden berekend op basis van een heel aantal kernindicatoren in kaart gebracht: het aantal jobs in de creatieve sector en de kennissector, de interesse voor en betrokkenheid bij digitale en culturele activiteiten, en tenslotte de diversiteit en integratie van nieuwe technologieën. Hierin werden ook afstudeercijfers onder de loep genomen van de creatieve en technologiegebaseerde studierichtingen, en het aantal octrooiaanvragen in de IT-sector.

Meer informatie over de tentoonstelling en de wedstrijd: www.cityrenaissance.be

 

Contacteer ons
Jurgen Thysmans PR & Digital Marketing Manager, Huawei Belgium
Steven Van de Broek PR Consultant, Weber Shandwick
Jurgen Thysmans PR & Digital Marketing Manager, Huawei Belgium
Steven Van de Broek PR Consultant, Weber Shandwick
Over Huawei Belgium

Huawei is een toonaangevende wereldwijde ICT dienstverlener van netwerkapparatuur, IT oplossingen en consumentenproducten. Het wereldwijde netwerk van Huawei, dat inmiddels wereldwijd 15 R&D centers heeft opgezet, is gebaseerd op 30 jaar ervaring in de telecomindustrie. De producten en diensten van het bedrijf zijn beschikbaar in meer dan 180 landen en daarmee wordt één derde van de wereldbevolking bediend. Huawei Consumer Business Group is een van de drie business units van Huawei met producten zoals smartphones, tablets, mobiele breedbandapparaten, wearables en cloud services. Momenteel is Huawei wereldwijd het op twee na grootste smartphonemerk en is volledig toegewijd aan het leveren van innovatieve technologieën aan consumenten over de hele wereld.

Huawei Belgium
Woluwelaan 2, bus 5
B-1150 Sint-Pieters-Woluwe